esmaspäev, november 14

Villased sokid / Woolen Socks


Villaste sokkidega on alati see lugu, et mingi aeg kevadel või suvel leiad neid terve posu ja paned siis kuhugi kindlasse kohta hoiule, et talvel oleks võtta. Talvel aga ei tule enam kuidagi meelde, kus see "kindel koht" küll oli...


Ehk et siis ühel päeval, kui varbad külmetasid ja kõik sokid olid kindlalt ära paigutatud, hakkasin endale uusi kuduma. Tavaliselt koon ma lambavillast lõnga nr 2 varrastel. Üllatusega aga avastasin, et kodus on olemas ka nr 1,5 vardad ja need läksid käiku. Tulemuseks pisut tihedam kude, mis meeldibki mulle rohkem.


Lõng on 100% lambavillane. Värvidest panin mõnuga kokku kärtsu sinise ja tumerohelise ning kanna ja pöia kudusin veel kärtsuma punasega. Kuna mulle meeldivad tömbid soki otsad, siis teen ma kahandust, mida ise nimetan "kiireks lõppmänguks" - koon kuni väike varvas sees ja siis kahandan igal real varda alguses, vaheridu ei koogi. Nii saab kiiresti kahandatud ja soki otsad jäävad armsad ümarad:)

***

It's a funny thing with woolen socks - I always find a bunch of them some time in spring or summer. While I don't need socks on summertime I put them away somewhere certain place to be found on winter.  But winter comes and I can't remember where on earth is that certain place...

So one cold winter day last year I started knitting new socks. I used 100% local lambswool and needles 1,5 mm. I enjoyed mixing bright blue, dark green and really bright red. I love to make my sock toes quick and flat. That means I knit until little toe is inside and then start decreasing at the start of each needle (knit two together) on every row. No rows without decreasing. 

esmaspäev, november 7

Poolpikkade varrukatega kampsun ehk vol 2


Ehk siis järg eelmisele postitusele:)
NB! You can find english text below!

Muster: oma looming
Lõngad:
Steinbach Wolle Supersport (80% vill, 20% polüamiid) - tumehall (084)
Katia Andes Alpaka (100% alpakavill) - tumehall (66603)
Alvita Erica (50% vill, 50% akrüül) - sinine (73)
Kokku kulus lõnga: 375 g
Vardad: nr 3,5


Nagu eelmiselgi kampsunil, alustasin kudumist altservast ringvarrastel. Ettenägelikult siis kasvatasin külgedel enne käeauku silmuseid ja seekord said õlad parajad. Ka kaelaava tegin mõne silmuse võrra avarama, jäin samade varraste peale (nr 3,5) ning kudusin laiema sooniku (kui eelmine kord 1:1 siis seekord 2:2).


Et mitte päris sama teed käia, siis lühikeste varrukate asemel kudusin poolpikad. Ning lisaks tumehallile tõin sisse ka heledamat tooni alpaka. Türkiissinine jäi ikka omale kohale triipude näol, lisaks ka varruka otstesse sinine soonik ning kampsuni allservas üks peen, pigem aimatav triibuke, kus silmad loodud sinisega ja edasi kootud kohe halliga.


Selle versiooniga olen oluliselt rohkem rahul kui eelmisega. Paremini saab alati:)

Kogu töö juures ehk kõige keerulisem osa oli varrukate külge õmblemine. Ma püüdsin anda endast parima, kuid õlgade juurest päris sujuvat õmblust ei saanudki. Kas on viga minu õmblemisoskuses või ehk peaksin hoopis mõtlema selle peale, kuidas sujuvamalt kahandusi teha?

Mina ikka olen teinud nii, et kui vaja servast kahandada nt 4 silmust, siis kahandan nad kohe ühtejutti ära. Juhtusin aga lugema õpetust, kus sellisel juhul soovitati need silmused ära jagada, nii et edasireal kahandad alguses 3 silmust ja tagasireal siis kood lõpus 2 tk kokku. Pole kunagi nii proovinud. Mis tähendab aga seda, et tuleb proovida!


Tänud Cäpsile, et ta pildistada viitsis!

In English:

In the last post you can see short sleeved pullover I knitted for some time ago. My own design:) But I wasn't quite happy with some details - shoulders and neckline were too tight. I didn't want to unravel it all and decided to knit another one. So I could learn from my mistakes and make it better.

This is the new pullover, with some changes and improved details. Body part is knitted on round needles (because I really don't enjoy sewing knits). On the sides I designed ribbing for better fitting. Knitting the first pullover I was hoping there were no increases necessary because the ribbing was flexible enough itself. But I was wrong. It turned out I was short of shoulder stitches afterwards. This time I made some more increases before armhole and it did help, shoulders came as wide as they should be:) And while I had some more stitches on shoulders I could do a wider neckline as well.

Starting from armholes the front and back side on body are knitted separately. Set-in sleeves are knitted separately as well and I had to do some sewing after all. At last I picked up stitches on neckline for the collar and knitted simple ribbing.

In conclusion - I love the way it came out. Well, I'm not very happy with the sleeve seams (they were quite hard to do to look beautiful) but then again they look pretty ok. Maybe better next time:) But one thing I can tell this pullover is warm and I can suggest the yarns I used (Steinbach Wolle Supersport and Katia Andes Alpaka, you can see more details at the start of this post).