esmaspäev, august 18

Katsetused tekstiilivärvidega


Pisihaldja tegemised nakatasid sedavõrd, et ma tahtsin ise ka järgi proovida, kuidas on tsärgile joonistada. Päris esimene katsetus näitamist ei kannata. Teisega võin ma juba rohkem rahule jääda. Kujunduses kasutasin Muhu rahvuslikke motiive.

Värvilise osa tegin tekstiilivärvidega (Lefranc&Bourgois TEXTIL): ringi saamiseks kasutasin šabloone ja eri värvi triibud tupsutasin švammitükiga (kasutades triipude saamiseks ka paberitükkidest šabloone). Aega võttis, aga ma usun tulemus on seda väärt.



Ja siis jõudsin raskema osa juurde - Guttaga (Pebeo Gutta) joonistamine. Ilmselt vajab see veidi harjutamist, igatahes ei tulnud see üldse nii hästi välja kui olin oodanud. Mõne koha peal joon katkes ja mõne koha peale sai jälle liiga palju Guttat... ja käsi värises kõik see aeg ning kujundid tulid enam kui kõverad. Aga noh, alguse asi ma loodan. Kogu lugu sai triikimisega kinnitatud, nii 5 min ühelt poolt kui 5 min teiselt poolt. Vähemalt proovilapi peal oli näha, et 40 kraadise masinapesu peab küll selline asi vastu. Räägitakse, et ka 60 kraadi on täitsa ok.


Ainus asi, mis mind pisut häirima jäi (lisaks neile kõveratele Gutta joontele) on see, kuidas värv nagu kipub murenema kui riie vähegi pingule läheb. Ma ei tea, kas "murenema" on nüüd õige sõna... aga on näha, et värv pole just iga riidekiu vahele läinud ja venitades tulevad peend valged praokesed nähtavale. Võibolla on see normaalne - aga võibolla oleksin pidanud riiet värvimise ajal pingutama... kui keegi teadjam inimene juhtub seda siin lugema, siis igasugu asjakohased kommentaarid on teretulnud:)

***

My experiments with textile colors. The colored circle has been made using Lefranc&Bourgois TEXTIL and the black lines with Pebeo Gutta. I used stencil to get the circle shape and color stripes. This was the easiest part. Drawing with Gutta was much more trouble for me - all the lines seems to be too curved... sometimes there was too less Gutta and sometimes too much... I think that part needs to be practised more. But for the start I think I can be quite happy with it and hope that next time will be better:)

8 kommentaari:

Mjau ütles ...

Väga ilus pluus!

Muhv ütles ...

oo, väga lahe tulemus! väga hästi mõjub just see, et värvilise ringi ümber on mustvalge joonis.

Krentu ütles ...

väga-väga ilus! super idee ja pildi pealt paistab küll et teostuski korralik. eks need hobivärvid vist ongi sellised, mis natuke murenevad.

Maret ütles ...

Väga ilus tulemus :O

Aet ütles ...

Superilus!

sircu ütles ...

suured-suured tänud kõigile:)

Anonüümne ütles ...

Hästi armas! Kahjuks asjakohast nõu ei oska anda, sest pole ise iialgi riiete illustreerimisega tegelenud (kui muidugi lapsepõlvetempe mitte arvestada)

pisihaldjas ütles ...

Särk on väga ilus ja mul on nii hea meel leida siit oma nime! :)

Mis puutub guttajoonte ja värvi pragunemise muresse, siis esimese puhul aitab eelkõige harjutamine ja plekktuubi puhul vajutan ma nt alguses tilga pealt yldse ära - jah, raiskan värvi, aga seda on seal piisavalt. Kui tuub on lihtsalt liiga täis, siis võib see isegi ilma muljumata vahel mullitada ja liiga paksult värvi välja ajada ja see on teadagai väga soovimatu asi. Ja siis ma lihtsalt paitan selle joone kangale selliste kuni 1cm-st tõmmetega. Reeglina on hilisem yks sirge joon tehtud mitmest-setmest pealistikku joonekesest ja kui guttajoon puutub kokku ka Textil-värvidega, siis hilisemad parandused teen ma ka Textili mustaga 0-pintsliga tippides, sest gutta värvile enam ilusasti ei jää (libiseb minema ja jääb läbipaistev. Ja guttatuubi hoian käes nurga all ja vaevuvaevu surun sellele peale - põhimõttel, et pigem kraabin kangast 10 korda kui yhe korraga teen paksu loperguse joone.

Mõranemise puhul on mul kogemusi kahe võimalusega - värvi on liiga pakuslt läinud (või on see õhu käes liiga kuivaks muutunud enne pealekandmist) või on alusmaterjal väga krobeline või veniv. või pidasid Sa pargunemise all silmas seda, et kui kangast venitada, sisi paistab alt mitte peale kantud värv vaid riide enda oma? Sel juhul aitab pisike venitamine värvimise ajal ja ka veidi jõulisem värvi peale kandmine (paras nyhkimine). Nt on alati suur vahe, kas värv on kantud peale peenema või paksema pintsliga - paksuga jääb värv palju yhtlasem ja imendub kangasse ka paremini. Svammiga pole proovinud, aga kardan, et ehk jäigi kokkupuude siis liiga õrnaks?
Ja tegelikult annab seda värvi sydamerahus ka uuesti värvida (spetsiaalselt kokkusegatud toonide uuestisaavutamine võib muidugi keeruline olla ja märg värv on alati pisut teine kui kuiv ja punased on veel kolmandat tooni, kui triikraud kuumaga neile peale hingab. Kuigi toon jahtudes taastub).

Ja võid proovilappi proovida pesta ka 90 kraadiga ;) Olenevalt materjalist, peavad nii gutta kui värv ka sellele vastu. Korduvalt.

Jõudu ja edu katstetamisel ja jätkuvat inspiratsiooni! :)

pisihaldjas