laupäev, juuli 4

Merekarva velvetjakk

Mul on hea meel esitleda siiani oma suurimat saavutust õmblemises.

Lõige: Burda Main Collection, young fashion, mudel nr 8184
Kangas: velvet (100% puuvill), rohekas-sinine (Abakhan)
Kokku kulus kangast: pisut vähem kui 1,7 m (topeltlai kangas)
Lisaks veel liimriiet ja 2 nööpi


Ei tea kust tekkis mul järsku hullumeelne idee hakata endale jakki õmblema. Hullumeelne sellepärast, et mingit väga suurt õmblemiskogemust mul ei ole. Aga oli suur tahtmine:) Ja vahel polegi õnnestumiseks muud vaja!


Hakkasin netis lõikeid otsima ja silma jäi üks jakk Burda lehelt. Mul oli millegipärast kindel nägemus, et esihõlmade servad peavad olema alt kumerad, et oleks selline romantiline ja naiselik. Need nurgad oleks võinud veelgi kumeramad olla, aga ma ei julgenud päris omapäi hakata lõiget ümber joonistama, niigi tundus tükk olevat suurem, kui hammustada jõuad.

Burda lehelt ma lõiget tellima ei hakanud, selleks kasutasin PatternReview.com lehte, mida julgen soovitada - lõikeid on palju, postikulud küll krõbedad, kuid pakk saabus täpselt nädalaga. Ja suhtlemine oli ka igati okei. Etteruttavalt võin juba ka ära mainida, et järgmise projekti jaoks tellisin ma lõike selliselt lehelt nagu SewingPattern.com, kuid sealt pidin oma pakki ootama ligi poolteist kuud... Postikulud küll tükkmaad odavamad. Ei teagi nüüd, kas oli mul lihtsalt paha juhus ja pakk läks vahepeal kaduma kuhugi, või sealt tulebki alati nii kaua oodata.


Põhjus, miks ma olen nõus niipalju nende lõigete eest maksma ja vaeva nägema, on nende õpetuste lihtsus ja arusaadavus. Ma pole õmblemist kunagi õppinud ja pole ka väga palju õmmelnud, nii et sisuliselt võhikuna näpuga järge ajades, õmblesin ma endale valmis jaki! Ja mitte lihtsalt, et õmblesin valmis, vaid tegin jaki, mis mulle ka tegelikult meeldib ja seljas hästi istub.

Ajakirjadest tavaliselt nii põhjalikke seletusi ei leia. Seal peab ikka ise pisut teadma, et kuidas mida tehakse.


Kanga leidsin Abakhani soodusmüügist. Maksin jaki kanga eest ei rohkem ega vähem kui 66 krooni ja 30 senti. Juurde veel liimriiet, mida kodus varasemast oli, sobivas toonis niidirull (mis maksis Abakhanis 8 krooni) ja 2 nööpi Solveigist (kumbki vist 5 krooni) ja kogu projekti eelarve kokku kuskil pisut alla 100 krooni. Vaatasin kodus ühte Seppäläst ostetud velvetjakki, mille eest vist käisin tookord välja oma 600-700 krooni ja muigasin - isetegemine on igatahes mõnus:)

Õmblemine ise oli ka igati mõnus tegevus. Mulle väga meeldib nokitseda millegi kallal (eriti kui peale on tulnud suur tahtmine, mis lausa naelutab õmblusmasina taha). Paljusid asju tegin esimest korda, nt kraed ja varrukaid. Kõige suurem pusimine oligi varrukate peale saamine. Sinnamaani oli kõik kulgenud üsna valutult, aga sel hetkel lendas küll kogu töö mitu korda nurka ootama, et ma maha rahuneks:) See pole ju lihtsalt võimalik, et ma pean omavahel ühendama kaks auku, millest üks on teises jupi maad suurem ja voldikesi ei tohi jääda...


Lõpuks seisis jakk muidugi nädalaid kapis, sest kuidagi ei tulnud enam hoogu peale, et nööbid ette õmmelda. Nii ta kipub tihti olema, et oled vaeva näinud ja suure töö ära teinud ja siis ei saa kuidagi kohe koera sabast enam üle.

Lõppkokkuvõttes olen ma ise kõige rohkem üllatunud tulemuse üle :P Ma poleks küll julgend loota, et asjast üldse miskit asja võib saada. Viimane kord ei saanud ma ühte lihtsat seelikut tehtud, kus tuli ainult kaks tükki omavahel kokku õmmelda. Sest ma suutsin mitu korda diagonaalkangast tükid välja lõigata, nii et lõimesuund vale.

Aga igatahes julgen ma soovitada ka neid Burda üksikuid lõikelehti. Need on minu meelest väga hästi kirjutatud ja lihtsalt jälgitavad. Ning kui tekstist vahel aru ei saa, siis on skeemid igati abiks. Ja minul oli veel kõrval ka Anu Pinki "Õmblemine". Endiselt fännan ma kõige rohkem kodumaiseid õpikuid. Ja see on ka minu meelest üks päris asjalik raamat.

***

I'm glad to present my greatest achievement in sewing lately:) This is a jacket made of velvet. The Pattern comes from Burda main collection, young fashion, style no. 8184. This was a crazy idea at first. I haven't been sewing much so I don't have much experiences in this field. But I really-really wanted to sew this jacket and sometimes it seems to be the only thing necessary. If you just want to do something.

I didn't order the pattern directly from Burda site, I used PatternReview.com instead. Because I live in Estonia and I can't order to my home country from Burda. I like PatternReview.com. Shipping fees were quite expensive but service was pleasant and my pattern came quickly, just in one week. I can't say that about SewingPattern.com where I ordered a pattern for my next sewing project. I had to wait about month and half... I don't know if it just happend to be a bad chance and my package was lost or does it always take that long time? Shipping was cheaper but to wait that long...

The reason I'm willing to spend all that money and time for those patterns is the simplicity of those tutorials. As I wrote before, I haven't been sewing much and don't have experiences. But I did it! A lovely new jacket that I really like! There's no such tutorials in magazines.

Sewing was fun:) I did many things very first time. Like sewing a collar or sewing the sleeves. Actually setting in sleeves was the most difficult part at all. I could manage all the other stuff but that part just pissed me off.

Finally I think I was mostly suprised by myself. I didn't think I could make it. That I would really sew a jacket! But thanks to Burda pattern I did:) So I can suggest them. Even for those who don't sew much usually. If you really want it, you will get it!

12 kommentaari:

Muhv ütles ...

Vägev! Nii ilusti istub seljas ja kõik nii tiptop.

K. ütles ...

Kuidas Sa varrukaid külge ajasid? Mina lasen pika lõdva pistega kahele poole õmblusjoont krookimiseks õmblused, mis hõlbustavad varruka sobitamist.

Jakk ja pildid on väga ilusad. (:

sircu ütles ...

tänud-tänud:) K., ma üritasin ka krookimist kasutada, aga mul väga ei õnnestunud see, riie oli üsna jäik ja... ma kohe ei teagi, läks selliseks pusimiseks, et võttis lausa võhmale. Aga kuna esimesed varrukad, siis ma loodan, et edaspidi hakkab asi ikka libedamalt sujuma.

Anonüümne ütles ...

Vägaväga sümpaatne jakk! tumevalge

sircu ütles ...

aitäh, tumevalge:)

Maarit ütles ...

Väga hästi õnnestunud! Pilte vaadates ei saa küll aru, et algaja õmblejaga tegemist. Seljas istub suurepäraselt!
Ja mulle väga meeldib veel jaki värv :)

sircu ütles ...

Tänud, Maarit:) Ka mind võlus selle kanga juures just ennekõike värv.

Terje ütles ...

Väga kena! Sobib Sulle!

sircu ütles ...

aitäh, Terje :)

Unknown ütles ...

Super!
Ilus ja istub hästi ning teostus nii korralik!

Kui viskad oma meili-aadressi, siis ma kirjutaks sinna sellel etsy-poe teemal ka :)

sircu ütles ...

Aitäh, Marianne:)

Saad mulle kirjutada tarvis18(ät)hotmail.com - ja suured tänud, et viitsisid vastata!

SewTypical ütles ...

Love your jacket! - thank you for posting such great pictures, showing the details, too. I'm working on sewing this pattern right now, and was getting really confused with the collar. your picture is helping me understand it.

:-) Chris

PS I live in Los Angeles